iTunes ile iPhone ve iPad'i Sıfırlama ve Geri Yükleme

Özellikle ikinci el iOS cihaz alanlar, yazılımsal sorunlar yaşayanlar veya cihazlarını servise verecek olanlar kişisel bilgilerinin güvenliği için cihazlarını sıfırlamak isteyebiliyorlar. iPhone, iPad veya iPod touch'ı sıfıramak her ne kadar hiç deneyimi olmayan kullanıcılar için korkutucu görünse de aslında oldukça basit.

Aşağıda hangi durumlarda iPhone, iPad veya iPod touch'ınızı sıfırlamak isteyebileceğinizi görebilirsiniz;

  • İkinci el bir iOS cihazı aldıysanız yeni bir iPhone kurulumu yapmak
  • iOS cihazınızı servise verirken kişisel bilgilerinizin güvenliğini sağlamak
  • iOS cihazınızı satmadan önce kişisel bilgilerinizin güvenliğini sağlamak
  • Yazılımsal sorunlar nedeniyle cihazınızı yeniden kurmak

iOS cihazınızı sıfırlayıp yeniden yüklemeden önce yedekleme işlemleri için iCloud bile kullanıyor olsanız iTunes üzerinden de bir yedek almanızı mutlaka tavsiye ederiz. iTunes üzerinden alacağınız yedeğiniz sayesinde hem cihazınızın yeniden yükleme esnasında tam olarak kullanılabilir olması daha hızlı gerçekleşebilecek hem de cihazınızın tam bir yedeğini bilgisayarınıza da almış olabileceksiniz. iOS aygıtlarının nasıl yedeklendiğini daha önceden "iTunes ile iPhone ve iPad Nasıl Yedeklenir?" başlıklı haberimizde detaylı olarak anlatmıştık ancak aşağıda önemli bölümlerini de tekrar bulabilirsiniz.

Yedekleme

iPhone, iPad veya iPod touch'ınızı sıfırlamadan önce yedek almanız ayarlarınızı ve uygulamalarınızı tekrar yükleyebilmeniz için çok önemlidir. iOS cihazınızı iTunes ile yedekleyebilmek için ilk olarak USB kablosu ile bilgisayarınıza bağlayın ve iTunes'u çalıştırın.

Mağaza menüsüne girin ve "Bu Bilgisayarı Yetkilendir..." seçeneğine tıklayın

Yetkilendirme işlemini tamamladıktan sonra sol tarafta bulunan kenar çubuğundan iOS cihazınızın üzerine sağ tıklayın ve Satın Alınanları Aktar seçeneğine tıklayın.

Eğer iTunes 11 veya sonraki bir iTunes versiyonunu kullanıyorsanız kenar çubuğu varsayılan olarak kapalı gelmektedir. Kenar çubuğunu açmak için Windows'da CTRL + S kısayolunu veya Mac OS X'de ALT + CMD + S kısayolunu kullanabilirsiniz.

Kenar çubuğu ile ilgili daha fazla bilgi için "iTunes 11'de Kenar Çubuğunu Ayarlama" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Satın alınan uygulamalarınız iTunes'a aktarıldıktan sonra tekrar kenar çubuğundan iOS cihazınıza sağ tıklayın ve açılan pencereden Yedekle seçeneğine tıklayın.

Sıfırlama

Bu yazıyı hazırlarken kullandığımız cihaz bir iPhone olduğu için buradan sonra bazı butonların veya menülerin isimlerinde iPhone kelimesi geçebilir. Sıfırlama işlemi tüm iOS cihazlar için aynıdır ve aşağıdaki yolları tüm iOS cihazlarda takip edebilirsiniz.iOS cihazınızı yedekledikten sonra sıfırlayabilmek için sol tarafta bulunan kenar çubuğundan iOS cihazınızı seçin ve sağ taraftan iPhone'a Geri Yükle butonuna tıklayın.

Eğer iOS cihazınızda iCloud ayarlarından iPhone'umu Bul seçeneği açıksa cihazınız iTunes'a sıfırlama için izin vermeyecek ve aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi cihazınızın geri yüklenebilmesi için öncelikle iCloud ayarlarından iPhone'umu Bul'un kapatılması gerektiğini belirten bir uyarı görüntüleyecektir.

Eğer siz de yukarıdaki uyarı penceresi ile karşılaştıysanız aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi iOS cihazınızdan Ayarlar > iCloud menüsüne girin ve iPhone'umu Bul seçeneğini kapalı konuma getirin.

  • iPhone'umu Bul seçeneğini kapattıkran sonra tekrar iTunes üzerinden iPhone'a Geri Yükle butonuna tıklayın.
  • iPhone'unuzu fabrika ayarlarına döndürmek istediğinizden emin olup olmadığınızı soran bir uyarı penceresi açılacak. Bu pencerede Geri Yükle butonuna tıklayın.
  • iOS yazılımı kullanım şartlarını kabul edip etmediğinizi soran bir pencere daha açılacak bu pencerede de Kabul Ediyorum butonua tıklayın.

Cihazınızın desteklediği en son iOS yazılımı Apple sunucularından indirilecek ve iOS cihazınıza otomatik olarak kurulacak.

Geri Yükleme veya Yeni Kurulum

  • Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra iOS cihazınızın fabrika ayarlarına döndürüldüğünü ve yeniden başlatılacağını belirten bir uyarı penceresi görüntülenecek. Tamam butonuna tıklayarak bu uyarı penceresini kapatabilirsiniz.
  • iOS cihazınız yeniden başlatıldıktan sonra otomatik olarak etkinleştirilecek.
  • Son olarak iOS cihazınız etkinleştirildikten sonra Yeni iPhone'unuza Hoş Geldiniz ekranı açılacak. Bu ekran isterseniz iOS cihazınızı yeni bir cihaz olarak kullanmayı seçebilir veya daha önceden aldığınız bir yedekten geri yükleme yapabilirsiniz.

  • Eğer iPhone'unuzu yeni bir iPhone olarak ayarlamak ve tüm uygulamaları, kişileri ve ayarları yeniden yüklemek isterseniz Yeni iPhone'unuza Hoş Geldiniz ekranında Yeni bir iPhone olarak ayarla seçeneğini işaretleyin ve Sürdür butonuna tıklayın.
  • Eğer iPhone'unuzu bir problemden ötürü sıfırladıysanız ve şu anda eski yedeğinize geri dönmek istiyorsanız Şu yedeklemeden geri yükle seçeneğini seçin ve yandaki menüden geri yüklemek istediğiniz yedeğinizi seçerek Sürdür butonuna tıklayın.

Bu haberi beğendiniz mi?
veApple olarak amacımız daima kullanıcılarımıza en kaliteli hizmeti ve içeriği sunmaktır. Eğer okuduğunuz haberimizi beğendiyseniz bu haberi paylaşarak bize destek olabilirsiniz. Ayrıca yeni yayınlanan haberlerimizden daha hızlı haberdar olabilmek için Twitter veya Facebook sayfalarımızı takip edebilirsiniz.

Yeni bir Apple kullanıcısı mısınız?
Eğer yeni bir Apple kullanıcısıysanız Acemiler bölümümüz altında iPhone, iPad, iPod Touch ve Macintosh bilgisayarlarla ilgili karşılaştığnız sorunların çözümünü, birçok ipucunu ve ilginç detayı bulabilirsiniz.

Haber olarak yayınlamamızı istediğiniz bir konu mu var?
Haber olarak hazırlayıp yayınlamamızı istediğiniz bir konu veya uygulama incelemesi varsa bize iletişim formumuzu kullanarak ulaşmanız yeterlidir.

Bir sorunuz mu var?
Tüm Apple ürünleri ile ilgili sorularınızı Soru & Cevap sayfamızda sorabilirsiniz. Bu sayede editörlerimiz veya diğer kullanıcılarımız sorununuzun çözümü için size daha fazla yardımcı olabilir.

*Lütfen adınızı doğru giriniz. Aksi takdirde yorumunuz onaylanmayabilir.
8 + 5 = ?

Enes Furkan Metin -- 1 yıl önce yorumladı.Verileri geri yüklesek ayarlar ayarladığımız gibimi olur

mehmet aktaş -- 1 yıl önce yorumladı.arkadaşlar yaklaşık bir yıldır ikinci el aldıgım ipone 4 sorunsuz çalışıyordu birden şebeke gitti ne yaptıysam gerş gelmedi bende ayarlardan fabrika ayarlarına döndürdüm ama açılışta eski kullanıcının bilgilerini istiyor ben napicam şimdi veya itunes ile bu sıkıntıdan kurtulabilirmiyim lütfen yardım edin.

Gtr -- 2 yıl önce yorumladı.İpadim çalınsa bu işlemi çalan kişi yapsa ne olur cihazı bulabilirmiyim tekrar

K.K -- 3 yıl önce yorumladı.çok işime yaradı. teşekkür ederim